Финал на Академия за финансова грамотност 2024

431857213_923607236442552_2001478274035142981_n

11.03.2024

С радост обявяваме успешното завършване на Академия за финансова грамотност 2024 – Русе! 19 ученически отбора работиха неуморно в продължение на 4 дни, като демонстрираха екипен дух, смели презентации и иновативни идеи и доказаха, че една инициатива се превръща в празник, когато даде крила на учениците да мечтаят. Това бе техният начин да отбележат настъпващата скоро Световната седмица на парите 2024 – една инициатива на Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Организатори на събитието са фондация „Образование 5.0“, фондация „Инициатива за финансова грамотност“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и клуб по предприемачество “Успешните хора” към МГ „Баба Тонка“, Русе.

В това предизвикателство се включиха участници от:

Bleiker VGS – Asker, Norway

СУ „Иван Вазов“ – Мездра

СУ „Васил Левски“ – Русе

СУПНЕ „Фридрих Шилер – Русе

СУ „Христо Ботев“ – Ихтиман

ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец

НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев

МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив

МГ „Баба Тонка“ – Русе

Предизвикателството стартира на 6 март, когато бе изпратен казусът. Всеки екип трябваше да предложи иновативна концепция за дигитален финансов продукт или услуга, насочена към конкретен проблем или потребност. Задължително условие бе идеите да бъдат иновативни, осъществими и съобразени с ясна целева аудитория.

Освен решаването на зададения казус участниците имаха възможност да присъстват на лекции, свързани с различни аспекти на решаването на казуса – от предизвикателствата на дигиталната епоха към финансовата среда, съвети за генериране на идея и успешна екипна работа, до умения за изчисляване на критична точка на приходи/разходи, разработване на бизнес модел и умения за управление на финансите в дигиталната ера и избор на правилния финансов продукт.

Призьори на Академия за Финансова грамотност 2024:

ПЪРВО МЯСТО бе поделено от два екипа:

 • Wealthloopers в състав: Борис Зарков, Георги Георгиев, Екатерина Кюркчиева, Константин Билалов и Тея Чобанова от МГ “Баба Тонка” – Русе с ръководител Нели Тихомирова.
 • FFF Power, Bleiker VGS, Asker, Norway с ръководител Bjorn Kildahl.

ВТОРО МЯСТО

 • GenZ в състав: Александра Великова, Евалина Ченкова, Елица Костадинова, Марина Петрова и Мартин Великов от МГ “Баба Тонка” – Русе с ръководител Нели Тихомирова.

ТРЕТО МЯСТО също бе поделено от два екипа:

 • WinSoft в състав: Александър Славов и Михаил Георгиев от МГ “Баба Тонка” – Русе с ръководител Нели Тихомирова
 • СУ „Иван Вазов“ – Мездра, в състав: Виктория Неновска, Йоана Димитровска, Манол Каменов, „Никола Василев и Тереза Ангелова с ръководител Гергана Иванова-Костова

Жури:

 • доц. д-р Джеймс Йоловски – преподавател по финансови дисциплини във ВУЗФ – София;
 • Росица Вартоник –дипломиран финансов консултант и основателка на Фондация “Инициатива за финансова грамотност”
 • доц. д-р Свилен Кунев – преподавател в катедра “Мениджмънт и социални дейности” във Факултет „Бизнес и мениджмънт“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Благодарности отправяме към:

 • На Генералния спонсор Банка ДСК за подкрепата на Академия за финансова грамотност 2024 за цялостната подкрепа!
 • На партньора ни – Русенски университет „Ангел Кънчев“, за предоставените модерни зали и пространство за обучение.
 • На лекторите, които се включиха с интересни и полезни презентации за учениците – Росица Вартоник, д-р Магданела Делинешева, Венцислава Николова, доц. д-р Даниел Павлов, доц. д-р Джеймс Йоловски, Рая Маркова, Звезделина Минкова, Bjorn Kildahl.
 • На менторите на горещия телефон – Звезделина Минкова и Таня Кръстева.
 • На енергичната и раздаваща се Николета Алексиева за осигурения превод „на живо“ за гостите от Норвегия, която заедно с Рая Маркова, Борис Зарков и останалите членове на клуб „Успешните хора“ бяха на предна линия през цялото време на организацията и провеждането на Академията!

Поздравления на всички участници, които се включиха в това предизвикателство! Надяваме се, че Академията за финансова грамотност е била за вас един полезен опит и възможност не само да „сверите часовника си“, но и да се забавлявате! Очакваме ви и догодина!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp