Проведе се финалът на конкурса Solve for Tomorrow

SFTfinal
18.03.2023

На 18 март 2023 г. в Гранд хотел „София“ се проведе финалът на конкурса Solve for Tomorrow (Решения за бъдещето) – част от глобалната програма за корпоративна социална отговорност на Samsung Electronics, организиран у нас в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД. Целта му е да насърчи младите хора да търсят иновативни решения на проблеми в общността с помощта на дизайн мислене и STEM умения. В първото издание за България, което стартира през септември 2022 г., взеха участие над 70 отбора на ученици от 10. – 12. клас и техните учители от средни училища, профилирани и професионални гимназии от страната. Класираните 9 отбора за финала работиха в периода от ноември до март т.г. с ментори по своите прототипи, рекламни материали и презентации, с които се представиха пред журито.

Участниците в събитието бяха приветствани с поздравителен адрес от г-жа Анелия Русакова,главен експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката. Специални гости на събитието, които връчиха и награди на учениците, бяха г-жа Мая Гешева – директор на НФСГ, София, проф. д-р Николай Цанев, преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ „Св. Климент Охридски“, София. Сред останалите гости бяха представители на НСУ “София”, София, 56. СУ „Проф. К. Иречек“, София и 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“, НБУ, София, Регионален младежки център, гр. Брезник.

Изказваме специална благодарност на менторите, които се включиха в подготовката на младите новатори за финалния кръг и ги подкрепиха със знанията и експертизата си. Това са представителите от Samsung Electronics – Борислав Манов, Вяра Маринова, Люба Апостолова, Елена Петкова и Милена Стаменова. От екипа на „Образование 5.0“ ментори бяха – Милена Иванова, изпълнителен директор на организацията и предприемач, и Гергана Атанасова, доброволец и докторант в University College London, а от екипа на „Инфино“ се включиха Евгени Милев и Айдън Ахмед.

След няколкомесечна усилена работа всички отбори представиха убедително своите идеи пред гости и жури както на своя щанд, така и в презентациите си, и заеха следните места::

Категория „Безопасност и здравеопазване“

Първо място: Spot Walk от МГ от „Баба Тонка”, Русе –  ученици Георги Георгиев и Константин Билалов с ръководител г-н Бисер Станиславов.

 • Проблемът: липсата на физическа активност, борбата с наднорменото тегло, слабите социални умения и ниската обща култура
 • Тяхното решение: приложение Spot Walk, което стимулира хората да бъдат активни, като снимат забележителностите в града и научават интересни факти за тях. Участниците проверяват знанията си с тестове и получават специална парична единица Stepcoin, с която могат да използват отстъпки в магазини.

Второ място: отбора от Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски” – ученици Есил Ахмед, Преслава Бойчева и Лили-Ан Маринова с ръководител г-жа Петя Колева.

 • Проблемът: изхвърлянето на голямо количество храна от домакинствата и по-специално на хляб поради появата на мухъл
 • Тяхното решение: дървена кутия за хляб с двойно дъно, където се поставят торбички с фитонцидни растения с цел удължаване на срока на съхранение и запазване на качествата на хляба

Категория „Социално равенство“

Първо място: отбор „Цветен свят“ от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен – ученици Димитър Георгиев и Едуард Алтунян с ръководител д-р Ангел Ангелов. В разработването на идеята участват също ученикът Витомир Георгиев и учителят г-н Захари Николов от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен, както и учениците Сияна Костадинова и Данаил Иванов, и учителите г-жа Таня Сребрева и г-жа Грета Стоянова от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас,.

 • Проблемът: затрудненията, които срещат в ежедневието си хората зрителни увреждания
 • Тяхното решение: серия от компактни и удобни устройства в помощ на хора със зрителни затруднения – брайлов кодер, брайлово пиано, сензор за разпознаване на цветовете, устройство, предупреждаващо за препятствия, роботизирано куче водач. Интернет страница https://colorfuldetect.wixsite.com/color-detector, както и приложенията – мемори карти, Игра за изписване на букви, Scratch викторина, брайлов преводач, HEYZINE електронна книга и брайлов самоучител.

Второ място: отбор RELiWORK от АУГ „Гео Милев“, Русе – ученици Елица Куцарова и Магдалена Кирова с ръководител г-жа Силвия Драганова.

 • Проблемът: затруднения в намирането на работа от непълнолетни
 • Тяхното решение: платформа RELiWORK, която среща интересите на непълнолетни младежи и на работодатели ефективно и при спазване на законовите изисквания. Предлага обяви, формуляри на документи, секция с въпроси и отговори, както и връзки към релевантна нормативната уредба и експертна помощ и др.

Трето място: отбор от 30. СУ “Братя Миладинови”, София – ученици Беатрис Борисова, Мартин Павлов и Мария Георгиева с ръководител г-жа Илиана Борисова.

 • Проблемът: затрудненията, които срещат хората с увреждания при търсене на работа.
 • Тяхното решение: иновативна платформа, на която хора с увреждания могат да търсят работа и да получат подкрепа при реализацията си на пазара на труда.

Категория „Околна среда и климат“

Първо място: отбор „Гугутка“ от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – Мартин Миленков, Кристиян Велчев  и Петър Петров с ръководител г-жа Сияна Николова.

 • Проблемаът: затруднения при измерване на замърсяването на въздуха на по-голяма височина.
 • Тяхното решение: летателен апарат VTOL_AERIAL SURVEYOR, който е снабден с оборудване за измерване на атмосферни показатели, както и за фотограметрия.

Второ място: отбор PGDSave Water от ПГДС „Цар Иван Асен II”, Хасково – ученици Виктор Георгиев и Денислав Димов с ръководител г-н Станимир Даскалов.

 • Проблемът: голямото потребление на питейна вода в обществени сгради
 • Тяхното решение: допълнителен резервоар за надграждане на ВиК инсталации, който позволява повторна употреба на използваната вода в тоалетните казанчета. Проектът може лесно да бъде осъществен в обществени сгради като училища, където ефектът от него ще бъде особено значим.

Трето място: отбор от СУ “Петко Рачов Славейков”, Видин – Цветелина Ганчова, Светослав Серафимов, Теодор Петров и Михаил Емилов с ръководител г-жа Кристина Ванчева.

 • Проблемът: неправилно изхвърляне на отпадъци в населените места
 • Тяхното решение: саморазпределящ контейнер за разделно събиране на битови отпадъци, който разпознава различните видове отпадъци чрез специален сензор.

 Отборите се състезаваха и за гласа на публиката, като идеите им бяха подкрепени онлайн. Наградата на публиката спечели отбор Гугутка от МГ “Д-р Петър Берон“, Варна. Те заеха първо място с общо 309 гласа или 27,5 % от всички 1 123 гласове.

Награда в категория “Добавена реалност” за учители

В първото издание на конкурса имаше и специална категория за учители за създаване на упражнения с добавена реалност с инструмента SmartCreatAR на платформата SmartClassroom – част от програмата Solve for Tomorrow

С първо място беше отличено упражнението на г-жа Лилия Чаушева от СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик, с визуализация на пирамидата на Маслоу. На второ място се класира упражнението на г-жа Нели Тихомирова от МГ „Баба Тонка“, Русе, представящо вариант на судоку. Г-жа Галя Димова от СУ „Св. Климент Охридски“, Ракитово, зае трето място с упражнение, свързано с опазването на околната среда и по-конкретно – периодът на разграждане на различни предмети от бита.

Второто издание на конкурса предстои, като всички условия за участие ще бъдат обявени през месец април.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp