Открит урок в СУ “Георги Бенковски”

DSC08641
25.11.2020
Как да се преодоляват трудности в училище предлагат единадесетокласници от СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик

Ученици от 11. клас на СУ „Георги Бенковски“, Пазарджик, с ръководител г-жа Лилия Чаушева, решаваха казус в отрит урок на 25 ноември по повод Световната седмица по предприемачество 2020 г. Учениците са от първия випуск в новия профил „Предприемачески“ и се обучават по единствените одобрени от МОН учебници по предприемачество за 11. клас – модул 1 „Предприемачество и кариерно развитие“ и модул 2 „Пазарна икономика“, на издателство „Образование 5.0“. В помощ за подготовката им са и работните листове към двата учебника, както и към първата част на учебната програма за модул 3 „Стартиране на собствен бизнес“.

Гости на събитието и ментори на екипите бяха г-жа Наталия Александрова – директор на училището, и г-жа Иванка Дамянова – заместник-директор по учебната дейност, а за жури бяха поканени авторите на учебниците и работните листове, които онлайн проследиха презентациите на учениците.

Учениците бяха предварително разделени на екипи, които да предложат свое решение на един от казусите в работните листове към модул 1 „Предприемачество и кариерно развитие“. Казусът описва често срещан проблем в семейства, където родителите са много заети и нямат време да помагат на децата си да преодоляват трудности, които срещат по някои предмети. Решения на казуса представиха три екипа, които имаха на разположение три минути за презентация и две минути за отговори на въпроси на журито.

Победителите спечелиха с идея за частна школа, която да предоставя обучение по всички предмети за ученици от 1. – 12. клас. Те впечатлиха журито със своето подробно представяне на потенциални клиенти, конкуренти, реклама, конкурентно предимство на идеята, анализ на необходимите ресурси за стартиране на бизнеса. Любомир Момеков, Йоана Златкова и Теодора Йорданова се отличиха с добра екипна работа и равностойно участие на всички ученици в презентирането на идеята.

Второ място зае екипът на Мария Колева, Моника Кулчева, Георги Ангелов  и Светослава Христова, които представиха идея за образователна платформа, предназначена за училища или частни абонати. Екипът беше поздравен от журито за подготвения план за партньорства и покани към ключови лица, които да им помогнат за разработването на уроците и платформата.

На трето място се класира екипът на Валерия Дончева, Георги Пешев, Красимир Йорданов, Кристиян Маликов и Станислав Попов. Те представиха идеята си за онлайн платформа, която да помага на ученици със затруднения в училище. Амбициозната стратегическа цел на екипа да привлече известни учители, с което да създаде добър имидж на платформата, бе харесана от журито.

За всички участници от трите екипа са предвидени предметни награди и сертификати. В края на открития урок г-жа Александрова отправи благодарност към авторите на учебниците за подкрепата, която оказват на учители и ученици. От своя страна екипът на „Образование 5.0“ потвърди ангажимента си да подпомага всячески учебния процес, за да се гарантира качеството на обучението по предприемачество в училище. Това е от особена важност и поради факта, че голяма част от учениците са избрали да държат държавен зрелостен изпит именно по предмета предприемачество.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp