Избрани са 9-те полуфиналисти в конкурса Solve for Tomorrow

sftdt
22.11.2022
След оспорвано съревнование избраните полуфиналистите в първото издание за България на конкурса Solve for Tomorrow са:

В категория Безопасност и здравеопазване

Spot Walk от МГ от “Баба Тонка”, Русе с идея за приложение, което стимулира хората да бъдат активни, като снимат забележителностите в града, научават интересни факти за историята на сградите. Te получават специално създадена парична единица, която може да бъде разменена за реални награди.
Cobalt Call от ЧЕСУ “Дорис Тенеди”, София предлагат умна кутия, инсталирана на публични места за спешна помощ при астма, алергии, инфаркт или инсулт, диабет и припадъци.
Фитонциди в кутия за хляб от Варненска търговска гимназия“Георги Стойков Раковски” – устройство, което генерира растенция с фитонцидни свойства с цел удължаване на срока на съхранение на различни продукти.

В категория Социално равенство

RELiWORK от Английска езикова гимназия “Гео Милев“, Русе предлагат иновативна платформа, в която непълнолетни младежи могат да намират работа безопасно и при стриктно спазване на законовите изисквания.
Цветен свят от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас предлагат серия от компактни и удобни устройства в помощ на хората със зрителни затруднения, чрез чиито сензори могат да се разчитат цветове, да се възпроизвежда значението на букви или да се засичат потенциални заплахи.
Достъп до работа на хора с увреждания от 30. СУ “Братя Миладинови”, София предлагат иновативна платформа, в която хора с увреждания могат да потърсят работа и да получат подкрепа при реализацията си на пазара на труда.

В категория Околна среда и климат

VTOL-AIR POLLUTION DETECTOR от МГ“Д-р Петър Берон“, Варна с идея за летателен апарат, който измерва праховото замърсяване, изследва и записва метеорологични данни, чрез което показва измененията в параметрите над дадена географска област, за да да се проследят последиците от определени действия върху околната среда.
Project PGDSave Water от ПГДС, Хасково предлагат надграждане на ВиК инсталациите с допълнителен резервоар, който позволява повторна употреба на използваната вода.
Иновативен контейнер за саморазпределяне на битови отпадъци от СУ “Петко Рачов Славейков”, Видин, който разпознава различните отпадъци чрез специален сензор.
Екипите ще получат допълнителни инструкции за следващите стъпки.
Благодарим на всички ученици за участието в конкурса!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp